Veri Bilimi (Data Science) Nedir?
Veri bilimi, istatistikler, bilimsel yöntemler, yapay zeka, veri analizi ve veri görselleştirme kullanarak işlenmemiş verilerden anlamlı değer elde etmektir.
Veri Bilimcisi (Data Scientist) kimdir ne iş yapar?
Veri bilimcisi ise büyük miktarlardaki veriyi toplamak, analiz etmek ve yorumlamaktan sorumlu kişidir yani veri bilimi alanında çalışanlara veri bilimcisi denir. Bir veri bilimcisi, verileri analiz ederek onlardan anlamlı değerler oluşturmaktan sorumludur. Veri bilimcisinin bulgu ve tespitleri genellikle yönetim düzeyinde karar vermenin temelini oluşturur. Bu nedenle bir veri bilimcisi yönetim ile iletişim/işbirliği halindedir. Bir veri bilimcisi, veri analistten farklı olarak verileri anlamak için tamamen yeni bir yaklaşım ve bakış açısı getirmeye çalışır. Veri bilimcisinin sorumlulukları arasında, veri analizi için stratejiler geliştirmek, verileri analize hazırlamak, verileri analiz etmek ve görselleştirmek, Python ve R gibi programlama dillerini kullanarak verilerle modeller oluşturmak yer almaktadır.
Veri Bilimcisi Olmak için ne yapmalıyım?
Veri bilimcisi olmak için bilgisayar konusunda bir bölümden mezun olabileceğiniz gibi, istatistik, matematik ve bazı diğer mühendislik bölümleri ile işletme ve iktisat mezunu olmak da bu alanda kariyer yapmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer matematik ve istatistik alanlarına yatkınsanız bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Veri bilimcisi kariyerinize Python programlama dili öğrenerek başlayabilirsiniz. Bu konuda gerek Türkçe gerek İngilizce çok sayıda online eğitime ücretsiz erişebileceğiniz gibi ücretli bir sertifika programına katılıp, sertifikayı CV’nize eklemek de iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Veri bilimcileri, gelişmiş veri tekniklerini kullandıkları için istatistik, tahmine dayalı analitik, nesne tabanlı programlama, makine öğrenmesi ve veri modelleme konularında kendilerini geliştirmelidirler.
Veri Bilimcisi hangi programlama dillerini bilmelidir, hangi kütüphaneler kullanılıyor?
Veri bilimi konusunda öncelikle Python ve R dillerini bilmeniz gerekir, ayrıca Java ve C++ bilmeniz de önemlidir.
Veri Bilimi Kursunda hangi konular öğretiliyor?
Bazı kurslar eğitime temel bilgisayar bilgilerinde başlarken, bazıları temel bilgileri bildiğinizi varsayarak direk programlama konuları ile başlarlar. Genel olarak bir veri bilimcisi olmak için aşağıda sıralanan konularda eğitim almanızda fayda vardır. Linux, HTML, GIT, CSS, SQL İstatistik Python ile Data Analizi Veri temizliği Veri tabanı tasarımı ve modelleme Veri görselleştirme Makine Öğrenmesi Derin Öğrenme
Veri Bilimcisi iş bulma imkanları nelerdir?
Veri bilimcisi tüm dünyada aranan bir meslek haline gelmiştir. Türkiye’de kamu ve özel sektörde iş bulabileceğiniz gibi yurtdışında da kariyer yapabilirsiniz. Araştırmalara göre veri bilimi alanındaki kuruluşların %50’si Covid-19 pandemi sürecinden hiç etkilenmemiştir.
Veri Bilimi alanında İngilizce şart mı?
Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi bu alanda da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.