Veri Analizi nedir?
Veri analizi bugün birçok sektörde ihtiyaç duyulan bir süreçtir. Bilimden bilişim sektörüne, şirketlerin üretim faaliyetlerinden pazarlama stratejilerine kadar pekçok alanda bugün veri analizine ihtiyaç duyulmaktadır. Kısaca mevcut verilerin toplanarak, sınıflandırılması, belli yöntemlerle incelenip anlamlı sonuçlara ulaşma sürecidir.
Veri Analisti (Data Analyst) kimdir ne iş yapar?
Esasen bir veri analisti birçok farklı alanda istihdam edilebilmektedir. Verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır. Bir veri analisti, çok çeşitli verileri ayrıntılı olarak değerlendirir ve bunları ilgili yerlere sunmak için çaba harcar. İhtiyaca göre veriler sıralanabilir, sınıflandırılabilir, tablo haline getirilebilir veya bir grafiğe dönüştürülebilir.
Veri Analisti ve Veri Bilimcisi farkı nedir?
Kısaca belirtmek gerekirse, bir veri analisti mevcut verilerden bir anlam çıkarırken bir veri bilimcisi, analistler tarafından kullanılacak verileri yakalamanın ve analiz etmenin yeni yolları üzerinde çalışır. Yani bir veri bilimcisi, veri analistten farklı olarak verileri anlamak için tamamen yeni bir yaklaşım ve bakış açısı getirmeye çalışır. Birçok veri analisti, tecrübe kazanıp, programlama ve matematik becerilerini geliştirdikten sonra kariyerine veri bilimcisi olmaya devam ediyor.
Veri Analisti olmak için ne yapmalıyım?
Öncelikle matematik ve istatistik alanlarına yatkınsanız ve bilgisayar programlamayı seviyorsanız bu alanda kariyer sizin için uygun olabilir. Veri analisti olmak için bilgisayar konusunda bir bölümden mezun olabileceğiniz gibi, istatistik, matematik ve bazı diğer mühendislik bölümleri ile işletme ve iktisat mezunu olmak da bu alanda kariyer yapmanızı kolaylaştıracaktır. Veri analisti kariyerinize Python programlama dili öğrenerek başlayabilirsiniz. Bu konuda gerek Türkçe gerek İngilizce çok sayıda online eğitime ücretsiz erişebileceğiniz gibi ücretli bir sertifika programına katılıp, sertifikayı CV’nize eklemek de iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bunların yanısıra istatistik ve matematik bilgisi, R, Python, SQL dilleri ve veri görselleştirme konularına yoğunlaşmalısınız.
Veri Analisti hangi programlama dillerini bilmelidir, hangi kütüphaneler kullanılıyor?
Veri bilimi konusunda öncelikle Python ve R dillerini bilmeniz gerekir, ayrıca Java ve C++ bilmeniz de önemlidir.
Veri Analisti Kursunda hangi konular öğretiliyor?
Bazı kurslar eğitime temel bilgisayar bilgilerinde başlarken, bazıları temel bilgileri bildiğinizi varsayarak direk programlama konuları ile başlarlar. Genel olarak bir veri bilimcisi olmak için aşağıda sıralanan konularda eğitim almanızda fayda vardır. Temel düzeyde Linux, HTML, GIT, CSS, SQL bilgisi İstatistik Python ile Data Analizi Veri temizliği Veri tabanı tasarımı ve modelleme Veri görselleştirme
Veri Analisti iş bulma imkanları nelerdir?
Dünyada nitelikli veri analistleri en çok aranan yazılımcılardandır. Talebin çok olması ve gerçekten işini iyi yapabilen insanların sınırlı sayıda olmasından dolayı, veri analistleri giriş seviyesinde bile çok yüksek maaşlarla iş bulabilmektedirler.
Veri Analisti alanında İngilizce şart mı?
Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi bu alanda da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.