Makine Öğrenimi Mühendisi (Machine Learning Engineer)

Makine öğrenimi mühendisi, bir veri bilimi (Data Science) ekibinin önemli bir parçasıdır. Üretimde makine öğrenimi modellerinin kullanılmasını ve gerekli tüm süreçlerin birbiriyle ilişkisini/irtibatını sağlar.

Makine Öğrenimi Mühendisi kavramını açıklamadan önce, Makine Öğrenmesi, Derin Öğrenme ve Yapay zeka gibi terimleri kısaca açıklamak faydalı olacaktır.

Machine Learning (Makine Öğrenmesi) nedir?

Makine öğrenmesi veya Makine Öğrenimi, Yapay Zekanın bir alt alanıdır ve sonuçları veya performansı iyileştirmek için bağımsız olarak öğrenebilen dinamik algoritmaları tanımlar. Makine öğrenmesi ile BT sistemleri bağımsız olarak verilerden bilgi üretebilir, algoritmalar oluşturabilir, otomatik olarak öğrenebilir ve yeni ilişkileri tanıyabilirler. Amaç, tanımlanan kalıpları yeni bir veri kümesine uygulamak ve daha iyi tahminler yapabilmektir. Günlük hayattan örnek vermek gerekirse hemen hepimiz internet üzerinden video, film izliyoruz ve bir süre sonra sistem bizim ilgimizi çekebilecek içerikleri bize tavsiye etmeye başlıyor. Veya Amazon’dan kitap siparişi veya herhangi bir ürün siparişi vermek istediğimiz zaman, bizim ilgimizi çekebilecek veya tüketici olarak satın alabileceğimiz ürünlerin ön plana çıkarıldığını görüyoruz. İşte bu işlemler makine öğrenmesi sayesinde yapılabilmektedir.

Deep Learning (Derin Öğrenme) nedir?

Derin Öğrenme bir makine öğrenme yöntemidir. Derin öğrenme, büyük veri kümelerini analiz etmek için sinir ağlarını kullanır ve yapay zekayı eğitmemizi sağlar. Derin öğrenme, herhangi bir insan müdahalesi gerektirmeyen bir makine öğrenmesi tekniğidir diyebiliriz.

Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme arasındaki farklar nelerdir?

Derin öğrenme, bir bilgi işleme yöntemidir ve makine öğreniminin bir parçasıdır. Aradaki fark, insanların öğrenme sürecine müdahale edip etmediği ve nasıl müdahale ettiği ile ilgilidir. Makine öğrenimi ile insanlar, verilerin analizine ve gerçek karar verme sürecine müdahale eder. Yani makine öğrenimi, bilgisayarların daha az insan müdahalesi ile düşünebilmesi ve hareket edebilmesi ile ilgilidir, derin öğrenme ise bilgisayarların insan beyninde modellenen yapıları kullanarak düşünmeyi öğrenmesiyle ilgilidir.

Yapay Zeka (Artificial intelligence) nedir?

Yapay zeka, insanların yapabileceği bilişsel becerileri taklit eden teknolojileri ifade eder. Yani insanın düşünme şeklini taklit ederek, kendisinden beklenen görevleri yerine getirirler. Farkında olsak da olmasak da yapay zeka çoktan hayatımızın içinde yerini almıştır. Akıllı telefonların yüz tanıma özellikleri, bizlere arkadaş önerisi yapan sosyal medya uygulamaları, google araması yaptığımızda aradığımız konu ile ilgili reklamların karşımıza çıkması, akıllı ev gereçleri ve Netflix film önerileri gibi bize zaten tanıdık olan bu durumların arkasında aslında yapay zeka kullanılmaktadır.

Makine Öğrenimi Mühendisi kimdir ne iş yapar?

Hızla gelişen teknoloji paralelinde, hergün yeni meslek isimleri ile karşılaşıyoruz. Bu mesleklerin sorumluluk alanları zaman zaman birbirlerine çok yakın olduğu için aralarında ayrım yapmak oldukça zordur ve birbirleri ile karıştırılabilirler. Makine öğrenmesi mühendisi de sıklıkla Veri bilimcisi ile benzer işleri yapar. Bir bilim insanı çalışmalarının arkasındaki bilimi tam olarak anlamaya çalışırken, bir mühendisin işi bir şeyler inşa etmektir. Konuya bu açıdan bakmak, aradaki farkı ayırt etmemize katkı sağlayacaktır. Makine öğrenimi mühendisi, bir veri bilimi (Data Science) ekibinin önemli bir parçasıdır. Üretimde makine öğrenimi modellerinin kullanılmasını ve gerekli tüm süreçlerin birbiriyle ilişkisini/irtibatını sağlar. Bir makine öğrenimi mühendisi, yapay zekanın hatasız bir şekilde kullanılabilmesi için verimli bir ortama yerleştirilmesine yardımcı olan kişidir. Veri bilimcileri ile işbirliği içerisinde çalışan makine öğrenimi mühendisinin görevleri arasında, makine öğrenimi modellerinin sürekli iyileştirilmesi ile büyük ve karmaşık verilerin analizi yer almaktadır.

Makine Öğrenimi Mühendisi olmak için ne yapmalıyım?

Bir makine öğrenimi mühendisinin, bilgisayar bilimleri yanısıra istatistik ve matematik bilgi sahibi olması beklenir. Ayrıca, bir başlangıç kariyeri olmayan makine öğrenimi mühendisi alanında çalışabilmek için Python, Java ve C++ başta olmak üzere farklı programlama dillerinde tecrübe arzu edilir. İyi matematik bilgisi ve yaygın makine kullanılan öğrenimi yöntemleri ve bunların değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra en iyi uygulamalarla ilgili deneyim Makine öğrenimi mühendisinin kariyerinize Python programlama dili öğrenerek başlayabilirsiniz. Bu konuda gerek Türkçe gerek İngilizce çok sayıda online eğitime ücretsiz erişebileceğiniz gibi ücretli bir sertifika programına katılıp, sertifikayı CV’nize eklemek de iş bulmanızı kolaylaştıracaktır.

Makine Öğrenimi Mühendisi hangi programlama dillerini bilmelidir?

Python, Java, C++, Matlab, Scala gibi programlama dillerinden bir veya birkaçını bilmeniz gerekir.

Makine Öğrenimi Mühendisliği Kursunda hangi konular öğretiliyor?

Linux, HTML, GIT, CSS, SQL İstatistik Python ile Data Analizi Veri temizliği Veri tabanı tasarımı ve modelleme Veri görselleştirme Makine Öğrenmesi Derin Öğrenme

Makine Öğrenimi Mühendisi iş bulma imkanları nelerdir?

Makine öğrenmesinin iyi ve geleceği olan bir kariyer yolu olduğunu söylemeliyiz. Dünya genelinde Makine Öğrenimi Mühendisi ilanları artmaktadır. Bunun yanısıra sektörde yeteri kadar nitelikli personel bulunmamaktadır. Bu nedenle gerek Türkiye’de gerek yurtdışında talep gören bir meslektir.

Makine Öğrenimi Mühendisliği alanında İngilizce şart mı?

Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi bu alanda da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.

Paylas

İLGİLİ YAZILAR

BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır..

Devam

Data Consultant

Data Consultant, verileri analiz ederek yorumlar ve buna göre stratejik karar alma ve planları geliştirme görevini yürütür.

Devam

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri analisti, verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Devam

Cloud Solutions Consultant

Cloud Solutions Consultant veya Cloud Consultant, bulut sistemlerinde uzmanlaşan ve müşterilere bulut çözümlerinin bir parçası olarak doğru tasarım ve mimariyi önerebilen kişidir.

Devam
Exit mobile version