DevOps Mühendisi (DevOps Engineer)

DevOps Mühendisi (Devops uzmanı olarak da tanımlanmaktadır.), bir uygulamanın geliştirildiği alan ile uygulamanın hayata geçirildiği alan arasındaki süreçlerin birleştirilmesi ve otomasyonunu yürüten kişi olarak tanımlanabilir.

DevOps Nedir?

DevOps Mühendisi mesleğini anlamak için öncelikle DevOps kavramına açıklık getirmek gerekecektir. DevOps, Development (Geliştirme) ve Operations (Operasyonlar) kelimelerinin birleştirilerek, kısaltılması sonucunda oluşmuştur. En kısa şekilde DevOps, daha iyi bir geliştirme yapmak için geliştirilmiş disiplinler bütünü ve kültürü olarak tanımlanabilir. Development denilen alan bir uygulamanın geliştirildiği bölümdür, Operations alanı ise uygulamanın test edildiği, hayata geçirildiği alandır. Bu iki bölüm arasındaki etkileşimi/iletişimi hızlandırmak için DevOps Kültürü kavramı ortaya çıkmıştır. DevOps kültürü bizlere hızlı gelişmeler karşısında eskiye göre daha hızlı bir reaksiyon verme imkanı sağlamaktadır. DevOps, özellikle bulut tabanlı uygulamalarla çalışan şirketler için yazılım geliştirme döngüsünde daha fazla esneklik sağladığı gibi, değişen gereksinimlere hızlı bir geçiş, sorunların hızlı bir şekilde tespiti ve çözümüne imkan vermektedir.

DevOps Mühendisi kimdir ne iş yapar?

DevOps Mühendisi (Devops uzmanı olarak da tanımlanmaktadır.), bir uygulamanın geliştirildiği alan ile uygulamanın hayata geçirildiği alan arasındaki süreçlerin birleştirilmesi ve otomasyonunu yürüten kişi olarak tanımlanabilir. DevOps Mühendisi, bir şirketteki yazılım platformlarının sürekli olarak günün her saatinde sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar, hataları analiz ederek gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlar.

DevOps Mühendisi Olmak için ne yapmalıyım?

Bir DevOps mühendisi olmak için, bilgisayar bilimi, bilgi teknolojileri vb. alanlardan mezun olmak avantaj olmakla birlikte, başka bölüm mezunu olarak da bu alanda kariyer yapabilirsiniz. DevOps mühendisi olmaya karar verdikten sonra, 6-9 aylık bir eğitim ile DevOps kariyerine başlayabilirsiniz. Aldığınız eğitimleri sertifikalandırmanız iş bulma aşamasında katkı sağlayacaktır. Ancak bilgi teknolojilerinin diğer alanlarında olduğu gibi DevOps alanında da kendinizi sürekli geliştirmeniz gerektiğini unutmayınız.

DevOps Mühendisi kod yazar mı?

Yazılım süreçlerinin otomasyonunu yürüten kişi olarak DevOps Mühendisi, kod yazmak ve geliştirmek için biraz zaman harcayabilir. Ama asıl görevi yazılım komut dosyalarını incelemek ve otomasyonu sağlamak olduğu için kodlama bilgisi avantajdır. Ayrıca, Git ve Linux bilgisi burada da önemlidir.

DevOps Kursunda hangi konular öğretiliyor?

DevOps’un temel özelliklerinin yanısıra; Docker-CI/CD Entegrasyonu Kubernetes-CI/CD Entegrasyonu Terraform Prometheus Grafana Jenkins Maven Ansible gibi araçlar öğretilmektedir.

DevOps Mühendisi iş bulma imkanları nelerdir?

Bilgi teknolojilerinin hayatımızın her alanında karşımızda çıktığı bir gerçektir. Aynı şekilde küresel rekabette Pazar payını kaptırmak istemeyen şirketler de teknoloji yatırımlarını ve istihdamını sürekli artırmaktadır. DevOps mühendisleri, şirketlerin modern bilgi teknolojileri departmanlarında önemli bir rol oynamaktadır. DevOps alanında da iyi bir kariyer geleceği olduğunu söyleyebiliriz.

DevOps alanında İngilizce şart mı?

Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi DevOps alanında da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.

Paylas

İLGİLİ YAZILAR

BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır..

Devam

Data Consultant

Data Consultant, verileri analiz ederek yorumlar ve buna göre stratejik karar alma ve planları geliştirme görevini yürütür.

Devam

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri analisti, verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Devam

Cloud Solutions Consultant

Cloud Solutions Consultant veya Cloud Consultant, bulut sistemlerinde uzmanlaşan ve müşterilere bulut çözümlerinin bir parçası olarak doğru tasarım ve mimariyi önerebilen kişidir.

Devam