Bulut Mühendisi (Cloud Engineer)

Bilgi Teknolojileri söz konusu olduğu zaman, birçok şirket artık kendi yerel altyapıları yerine, bulut teknolojilerini kullanmakta, internet üzerinden yazılımlara, verilere ve sunuculara erişmektedirler. Bu alanda aranan uzman bulut mühendisidir.

Bulut bilişim nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, bulut bilişim, bilgi işlem kaynaklarını bir internet bağlantısı aracılığıyla kullanılabilir hale getirir. Bilgi işlem kaynakları, yazılım, veritabanları, depolama alanı veya sunucular ve daha fazlasını içerir. Eskiden verilerimizi harici harddiske kaydederken, bugün bulut bilişim kullanarak internet üzerinden verilerimize her yerden ulaşma imkanı bulabiliyoruz. Benzer şekilde şirketler de bulut bilişim sayesinde verilerini daha az maliyetle, daha güvenli bir şekilde depoluyor ve daha hızlı bir şekilde bu verilere ulaşabiliyorlar.

Bulut Mühendisi kimdir ne iş yapar?

Bilgi Teknolojileri söz konusu olduğu zaman, birçok şirket artık kendi yerel altyapıları yerine, bulut teknolojilerini kullanmakta, internet üzerinden yazılımlara, verilere ve sunuculara erişmektedirler. Bu alanda aranan uzman bulut mühendisidir. Bir bilgi teknolojisi kariyeri olarak bulut mühendisi, bulut bilişimle ilgili tüm teknik görevlerden sorumludur. Buna kullanıcı arayüzünün yapısı ve tasarımı ile bir şirketin bulut altyapısının planlanması, yönetimi ve bakımı dahildir. Ayrıca bir kuruluşun teknik altyapısının değerlendirilmesi ve buluta geçişlerin sağlanması, bulut tabanlı sistemlerin çalışma standartlarının izlenmesi ve gerekirse iyileştirilmesi, bilgisayar, ağ ve güvenlik sistemleri dahil olmak üzere çeşitli süreçlerin doğru yapılandırılması gibi görevleri vardır.

Bulut Mühendisi Olmak için ne yapmalıyım?

Bulut mühendisi olarak bir poziszona başvururken işe kabulümüzü kolaylaştıracak bazı sertifika programları vardır. Başlıca sertifika programlarını Amazon Web Services, IBM, Microsoft Azure ve Google Cloud sunmaktadır. Ayrıca Linux, Python, Java ve Git konularında temel bilgi sahibi olmak veya bilgisayar bilimi, bilgi teknolojisi veya mühendislik gibi alanlarda bir lisans derecesi avantajdır.

Bulut Mühendisi kod yazar mı?

Evet bulut mühendisinin kod yazması gerekebilir ancak asıl işi kod yazmak değildir. Bulut mühendisinin sadece spesifik durumlarda kod yazması beklenebilir.

Bulut Mühendisliği Kursunda hangi konular öğretiliyor?

Bulut mimarileri, Ağ bileşenlerinin sanallaştırılması, Bulut yönetimi gibi konular öğretilmektedir. Amazon Web Services, IBM, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi sertifika programlarında, herbir hizmet sağlayıcının kendine özgü araçları ve bu araçların kullanımı ögretilmektedir.

Bulut Mühendisi iş bulma imkanları nelerdir?

Günümüz dünyasında özellikle Covid-19’un hayatımıza getirdiği yeniliklerle birlikte, gerek bireysel gerekse kurumsal kullanıcılarin bulut bilişime ilgisi artmıştır. Küresel rekabette Pazar payını kaptırmak istemeyen firmalar önümüzdeki dönemde de artan bir şekilde bulut bilişim kullanımına devam edecektir. Bu nedenle Bulut mühendisi istihdamının Türkiye’de ve dünyada artacağı düşünülmektedir.

Bulut Mühendisliği alanında İngilizce şart mı?

Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi Cloud alanında da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.

Paylas

İLGİLİ YAZILAR

BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır..

Devam

Data Consultant

Data Consultant, verileri analiz ederek yorumlar ve buna göre stratejik karar alma ve planları geliştirme görevini yürütür.

Devam

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri analisti, verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Devam

Cloud Solutions Consultant

Cloud Solutions Consultant veya Cloud Consultant, bulut sistemlerinde uzmanlaşan ve müşterilere bulut çözümlerinin bir parçası olarak doğru tasarım ve mimariyi önerebilen kişidir.

Devam
Exit mobile version