Bulut Mimarisi Nedir?
Bulut mimarisi, bulutunuzu destekleyen altyapıyı ve veri merkezi donanımı, sanallaştırma, uygulamalar ve hizmetler gibi teknoloji bileşenlerinin bir araya gelme şeklidir. Bulut mimarisi, bulut kaynakları sağlamak için gerekli olmaları koşuluyla platformlar, sunucular, depolama ve ağlar dahil olmak üzere bir şirkette bulut bilişim ile ilgili her şeyi kapsar.
Bulut Mimarı kimdir ne iş yapar?
Cloud alanındaki ‘Cloud Engineer’, ‘Solutions Architect’, ‘Cloud Solutions Consultant’, ‘Cloud Architect’ gibi meslekler genelde birbiri ile sınırları tam belirlenmemiş, genel olarak ortak gereksinimleri ve faaliyet alanları olan meslek dallarıdır. Bir Bulut Mimarı, temel olarak bulut teknolojisinden yararlanarak müşterilere çözümler sunmaktan sorumludur. Bulut tabanlı teknolojinin seçilmesi, işlemlerin yürütülmesi ve inşası gibi görevleri vardır.
Bulut Mimarı Olmak için ne yapmalıyım?
Bulut Mimarı, bulut bilişim alanındaki en önemli pozisyonlardan biridir. Bu role hazırlanan profesyonellerin bilgi teknolojisinde deneyime sahip olmaları gerekir. Mevcut eğitiminizin yanısıra Amazon Web Services, IBM, Microsoft Azure ve Google Cloud alanlarında Solutions Architect kurslarına katılabilirsiniz. İş piyasasında rekabet edebilmek, bu konuda kariyer yapabilmek için bu sertifika programlarına katılmak önemlidir. Veritabanı bilgisi, Windows veya Linux gibi işletim sistemleri hakkında bilgi, Python veya Java gibi programlama dilleri, DevOps ve Veri Güvenliği gib konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bulut mimarı olmak genelde giriş seviyesinde bir pozisyon değildir, bulut mimarı olmak için öncelikle bir süre programcı olarak çalışmış olmak gereklidir. Bunların yanında bulut bilişim konusunda bilgi ve deneyim sonrasında bulut mimarı pozisyonuna daha çok yaklaşabilirsiniz.
Bulut Mimarı kod yazar mı?
Bulut Mimarı olarak işiniz doğrudan kod yazmak değildir ancak herhangi bir veya birkaç proğramlama dili bilmeniz sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
Bulut Mimarı Kursunda hangi konular öğretiliyor?
Cloud hizmeti sunan Amazon Web Services, IBM, Microsoft Azure ve Google Cloud’un kendine özgü araçları ve bu araçların kullanımı öğretilmektedir. Ancak genel itibarıyla hepsi aynı mantıkla çalışmaktadır. Ayrıca kurs içeriği de kuruluşlara göre farklı olabilmektedir. Bu konuda kurslar farklı içerikte eğitim vermekle birlikte genel olarak kapsamlı ağ bilgisi, ortak işletim sistemleri ve bulut tabanlı uygulamalar hakkında bilgi, AWS, Azure veya Google Cloud gibi bulut platformları hakkında özel bilgiler, Siber güvenlik hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Bulut Mimarı iş bulma imkanları nelerdir?
Günümüz dünyasında özellikle Covid-19’un hayatımıza getirdiği yeniliklerle birlikte, gerek bireysel gerekse kurumsal kullanıcılarin bulut bilişime ilgisi artmıştır. Küresel rekabette Pazar payını kaptırmak istemeyen firmalar önümüzdeki dönemde de artan bir şekilde bulut bilişim kullanımına devam edecektir. Bu nedenle Solutions Architect istihdamının Türkiye’de ve dünyada artacağı düşünülmektedir.
Bulut Mimarı alanında İngilizce şart mı?
Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi Cloud alanında da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.