BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır..

BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır.

Online Eğitimin avantajları nelerdir?

Burada Online eğitimi eğitimciler açısından değil, öğrenciler açısından değerlendirdiğimizi en baştan belirtelim. İlk olarak öğrenciler istediği eğitime, kimseden bağımsız olarak, herhangi bir kısıtlama olmaksızın ve çoğu zaman da herhangi bir maliyete katlanmadan veya çok az bir maliyetle erişebilmektedirler. Örneğin Türkiye’de yaşayan birisi, hiç ABD’ye gitmeden ABD’deki bilinen bir üniversitenin, tanınmış bir profesöründen Online olarak eğitim alabilmektedir. Ve bu eğitimi almak için ABD vizesi almaya gerek yok, bilet masrafı yok, ABD’de ev bulma gibi bir sorun, entegrasyon problemleri yok. Tek yapmanız gereken bir bilgisayar ve internet bağlantınız varsa kahvenizi alıp masanın başına geçmek ve size en uygun online kursları keşfetmek. Ve bu eğitimi almak için o üniversiteye kabul almanız da gerekmiyor. Ayrıca, eğitim aldığınız sırada; anlamadığınız, kafanıza takılan, daha detaylı bilgi edinmek istediğiniz konuyu da anında çevrimiçi olarak araştırabilirsiniz. Online eğitimlerin bir avantajı da daha sonra tekrar aynı eğitime erişim imkanınızdır. Önemli gördüğünüz dersleri veya uzmanlaşmak istediğiniz alanları tekrar dinleyebilir ve bilginizi pekiştirebilirsiniz. Diğer bir avantaj ise zaman esnekliğidir. Örneğin çalışan veya günün belli saatlerinde okulda olan birisi, akşam saatlerinde bu eğitimleri alabilir. Ayrıca eğitim içerikleri çağın gereksinimlerine göre daha hızlı bir şekilde güncellenebilmektedir.

Online Eğitimin dezavantajları nelerdir?

Online eğitimler birçok avantajın yanısıra bazı dezavantajları da beraberinde getirmektedir. İlk olarak sınıf ortamının verdiği disiplinin online derslerde sağlanamaması belirtilebilir. Öğrenciler online derslerde sürekli olarak derse konsantre olamamakta ve motivasyonunu kaybedebilmektedirler. Ayrıca, elinin altında bulunan internet imkanı nedeniyle dikkatini başka sayfalarda veya sosyal medyada gezinmeye verebilmektedirler. Sınıfiçi etkileşimin olmaması da bir dezavantaj olarak belirtilmelidir. Normal dersliklerde öğrenciler, ders aralarında birbirleri ile etkileşim halinde sosyalleşmektedirler. Ayrıca profesyonel katılımcıların yer aldığı kurslar, tecrübe paylaşımı açısından oldukça verimli yerlerdir. Son olarak birçok Online kursun sertifika vermesi bir avantajdır olarak görülebilir ancak bu sertifikalara çok kolay ulaşılabilmesi sebebiyle henüz iş piyasasında yeteri kadar itibar görmemektedir.

Bilişim kariyerinde Online eğitim imkanları

İnternet dünyası her alanda olduğu gibi BT kariyeri konusunda da bizlere çok farklı seçenekler ve imkanlar sunmaktadır. Gerek meslek seçiminde danışmanlık alma, gerekse bir mesleğe karar verdikten sonra o konuda bir eğitim alma ve güncel gelişmeleri takip etmek için internet bulunmaz bir kütüphane olarak tanımlanabilir. Yeni bir kariyer alanına geçmeyi düşünürken, ilk olarak yaptığımız şey Google ekranını açarak, o mesleği araştırmak oluyor. Mesleğin tanımı, nasıl o alana geçilebilir, ben yapabilirmiyim, maaşı medir vegelecekteki iş imkanları konusunda oturduğumuz yerden pek çok bilgi sahibi olabiliyoruz. Bilişim alanındaki mesleğe karar verdikten sonra geliyoruz eğitim almaya. Öncelikle youtube gibi platformlarda konu hakkında bilgilendirmeler, tecrübe paylaşımları ve bir seviyeye kadar eğitimlere çok kolay bir şekilde ulaşabiliriz. Ancak donanımlı bir profesyonel olmak için muhtemelen youtube eğitimleri size yeterli gelmeyecektir. Burada Online eğitim platformlar bir üst aşama olarak kabul edilebilir. Burada profesyonel eğitimleri satın alarak istediğiniz zaman erişebilir, anlamadığınız veya önemli gördüğünüz konuları tekrar izleyebilirsiniz. Ayrıca içerik sağlayıcıların gelişmelere paralel olarak eğitimleri güncellediklerini bilmelisiniz. Bir diğer çevrimiçi eğitim imkanı ise profesyonel sertifika programlarıdır. Bilgi teknolojilerinin hemen her alanında bu programlara katılabilir, yeni bilgiler edinebilir ve CV’nize koyacak bir sertifika sahibi olabilirsiniz.

Paylas

İLGİLİ YAZILAR

Data Consultant

Data Consultant, verileri analiz ederek yorumlar ve buna göre stratejik karar alma ve planları geliştirme görevini yürütür.

Devam

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri analisti, verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Devam

Cloud Solutions Consultant

Cloud Solutions Consultant veya Cloud Consultant, bulut sistemlerinde uzmanlaşan ve müşterilere bulut çözümlerinin bir parçası olarak doğru tasarım ve mimariyi önerebilen kişidir.

Devam

Bulut Platform Mühendisi (Cloud Platform Engineer)

Bulut platform mühendisleri bir şirketin bulut tabanlı sistemlerinin kurulumu ve süreçlerinin yönetiminde sorumludur. Bulut hizmet sağlayıcılarını kullanarak bulut mimarileri oluşturur, bulut tabanlı sistemlerin güvenliğini ve işleyişini yönetir.

Devam