Bilişim sektöründe kariyer imkanları nelerdir?

Bilişim veya bilgi teknolojileri alanında kariyer konusu son dönemde oldukça popüler, kariyer planlaması yapan hemen herkesin ilgisini çeken bir konudur.

Bilişim sektöründe kariyer imkanları nelerdir?

BT alanının geleceği. Bilişim veya bilgi teknolojileri alanında kariyer konusu son dönemde oldukça popüler, kariyer planlaması yapan hemen herkesin ilgisini çeken bir konudur. Konuya bu şekilde ‘Bilişim sektöründe kariyer imkanları’ başlığını atarken oldukça düşündüm. Esasında bilgi teknolojileri (BT) veya yaygın İngilizce tabiri ile IT bugün hayatımızın her alanında olduğu gibi her sektörde karşımıza çıkabilmektedir. Kamu kurumlarından, üniversitelere; bilimsel araştırmalardan, Pazar araştırmalarına; otomotiv sektöründen, gıda sektörüne bugün hayatın her alanında BT faaliyetlerine rastlamak mümkündür. Hal böyle olunca Bilişim Sektörü demek biraz eksik bir tanımlama oluyor diye düşünebiliriz. Çünkü bilişim artık tüm sektörlerde bulunmaktadır. Uzun bir giriş yaptıktan sonra şimdi gelelim konumuza. BT alanında kariyer imkanları ve BT alanının geleceği sorularına esasen çok kısa cevap verilebilir. BT alanında bugün çok sayıda ve çeşitli kariyer imkanı bulunmaktadır ve gelecekte de olacaktır. Bilgisayar çağında yaşıyoruz. Sıradan bir vatandaş olarak bile 20 yıl öncesine göre oldukça dijitalleştik diyebiliriz. Sosyal medya kullanımı, online alışveriş, sesli ve görüntülü iletişim olanakları ve tabiki Covid-19 pandemisi sonrasında evden Online çalışma imkanları. Sadece yukarıda verilen çok basit örnekler bile bilgi teknolojilerinin bir birey veya nihai kullanıcı gözünden ne durumda olduğunu açıklamaktadır. Bir de konuya kurumsal firmalar, devlet kurumları veya bilimsel araştırmalar açısından baktığımız zaman sektörün durumu daha net anlaşılacaktır. Devletler artık stratejilerini yapay zeka ile belirliyor, bilgi teknolojisi bilimsel araştırmaların temelini oluşturuyor ve firmalar üretim bantlarında robotlar kullanıyorlar. BT yatırımı artık firmaların en önemli gündemleri arasında. Bu örneklerden yola çıkarak BT konusunda bugğn ve gelecekte kariyer imkanlarının olduğunu, kendinizi yeni gelişmelere uydurduğunuzda bir şekilde bu mesleklerden para kazanmaya devam edebileceğinizi söyleyebiliriz.

BT alanında nasıl kariyer yapabilirim?

Bu sorunun cevabı doğal olarak kişiden kişiye değişmektedir. Örneğin daha önce bir şekilde yazılım ile ilgilenmiş veya bu alanda teorik bir eğitim almış olan ile BT ile hiç yolu kesişmemiş insanın durumu farklıdır. Ancak şunu da belirtmekte fayda var, eğer BT kariyeri yapmayı gerçekten istiyorsanız ve kararlı bie şekilde yeni birşeyler öğrenme isteğiniz varsa size uygun bir kariyer bulabilirsiniz. Burada şunu özellikle vurgulamakta fayda var, tek başına eğitim almış olmak işe kabul edilmek için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle staj imkanlarını veya bir şekilde deneyim elde edebileceğiniz imkanları araştırmanız gerekir.

BT Kariyeri için üniversite mezunu olmak gerekir mi?

Bazı alanlar ciddi bilgi birikimi, üniversite mezuniyeti gerektirirken bazı BT alanlarına 4-6 aylık eğitim ile giriş yapabilirsiniz. Bugün internette çok sayıda eğitime ücretsiz veya düşük bir ücret ile ulaşmanız ve evden, oturduğunuz yerden ilave bir maliyete katlanmadan eğitim almanız mümkündür. Tabi bu imkanlarda bu sektörün hayatımıza kattığı gelişmelerin sonucudur. Türkiye’de bilgisayar ve internet erişimi olan herhangi bir yerden tabi yabancı diliniz de varsa ABD’deki veya Hindistan’daki birilerinin eğitimine katılabilirsiniz. Tabi yabancı diliniz yoksa çok sayıda Türkçe eğitim imkanı da bulunmaktadır.

BT kariyerinde yabancı dil önemli mi?

Evet BT alanında özellikle İngilizce bilgisi çok önemlidir. Teknoloji hızla gelişmektedir ve firmalar rekabet edebilmek için bu gelişmelere ayak uydurmak zorundalar. Buna paralel olarak hızlı gelişmeleri takip edebilecek, buna anında reaksiyon gösterebilecek ve gerekli değişiklikleri sağlayacak BT personellerinin iyi İngilizce bilmelerini beklerler. Bir firmada çalışmasanız, BT alanında kendi işinizi de yapıyor olsanız İngilizce bilmek önemlidir ve birçok konuda avantajlıdır. Uzaktan çalışma imkanı ile günümüzde dünyanın herhangi bir yerinde iş bulup evinizden dahi çıkmadan çalışabilirsiniz. Bu da İngilizce olmadan mümkün değildir. Ayrıca BT alanında kariyer yapmak isteyen veya zaten bu alanda çalışanların her zaman için yeni gelişmeleri takip etmeleri, yeni eğitimleri almaları beklenir. Bu eğitimler çoğu zaman İngilizce gerçekleşmektedir. İngilizce bilgisi sayesinde birçok eğitime ulaşabilir ve kendinizi daha rahat geliştirebilirsiniz.

Paylas

İLGİLİ YAZILAR

BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır..

Devam

Data Consultant

Data Consultant, verileri analiz ederek yorumlar ve buna göre stratejik karar alma ve planları geliştirme görevini yürütür.

Devam

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri analisti, verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Devam

Cloud Solutions Consultant

Cloud Solutions Consultant veya Cloud Consultant, bulut sistemlerinde uzmanlaşan ve müşterilere bulut çözümlerinin bir parçası olarak doğru tasarım ve mimariyi önerebilen kişidir.

Devam
Exit mobile version