Ağ Mühendisi (Network Engineer)

Ağ mühendisi, kurum içi veya kurum dışı çevrimiçi iletişim ağının planlanması, kurulması, geliştirilmesi ve denetlenmesi görevini yürütür

Ağ (Network) Nedir?

Bilgi teknolojisinde ağ, en az iki bilgisayar sisteminin kablo veya kablosuz olarak bağlantısı olarak tanımlanabilir. En basit ağ, bir kabloyla bağlanan iki bilgisayarın birleşimidir. Geçmişte çeşitli cihazları birbirine bağlayarak iletişimi ve veri paylaiımını sağlayan ağların bugün daha fazla kullanım alanları vardır.

Ağ Mühendisi kimdir ne iş yapar?

Ağ mühendisi, kurum içi veya kurum dışı çevrimiçi iletişim ağının planlanması, kurulması, geliştirilmesi ve denetlenmesi görevini yürütür.

Ağ Mühendisi ile Ağ yöneticisi (network administrator) farkı nedir?

Ağ yöneticileri ve ağ mühendisleri, bilgi teknolojisi (BT) alanında benzer konumlardır. Bununla birlikte, iki iş arasında bazı nüanslar vardır. Ağ yöneticileri ve mühendisleri genellikle işbirliği içinde çalışsalar da, ağ mühendislerinin daha geniş kapsamlı görevleri vardır. Ağ yöneticileri öncelikle günlük ağ operasyonlarına odaklanırken, ağ mühendisi kurum içindeki ağ ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması, geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumludurlar.

Ağ Mühendisi Olmak için ne yapmalıyım?

Ağ mühendisliği zor ve sorumluluk gerektiren bir görevdir. Kod yazma konusunda bilginin yanısıra network konusunda da uzmanlık gerektirir. Bu nedenle Ağ mühendisliğinde kariyer yapmak için bilgisayar ile ilgili bir alanda lisans eğitim almanız önerilir.

Ağ Mühendisi alanında İngilizce şart mı?

Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi DevOps alanında da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.

Ağ Mühendisi hangi sertifikalara sahip olmalıdır?

Ağ mühendisi olmak için aşağıdaki sertifikaları edinebilirsiniz. CCNA CCNP CCIE Wireshark Network Analyst AWS Certified Advanced Networking Google Certified Professional Cloud Architect Cisco Certified Network Associate

Paylas

İLGİLİ YAZILAR

BT Kariyerinde Online Eğitim imkanları

Sürekli hayatımızda daha fazla yer edinen Bilişim Teknolojileri, bugün birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da yaygınlaşan Online eğitim, uzaktan çalışma gibi imkanlar da, insanların bilişim alanına yönelmesine sebep olmuştur. Burada genel anlamda Online eğitimin avantaj ve dezavantajları ile konunun bilişim alanındaki durumu tartışılacaktır..

Devam

Data Consultant

Data Consultant, verileri analiz ederek yorumlar ve buna göre stratejik karar alma ve planları geliştirme görevini yürütür.

Devam

Veri Analisti (Data Analyst)

Veri analisti, verileri, tabloları, çizelgeleri değerlendirir ve şirketin sonraki operasyonel ve stratejik adımları için anlamlı sonuçlara ulaşmaya çalışır.

Devam

Cloud Solutions Consultant

Cloud Solutions Consultant veya Cloud Consultant, bulut sistemlerinde uzmanlaşan ve müşterilere bulut çözümlerinin bir parçası olarak doğru tasarım ve mimariyi önerebilen kişidir.

Devam