Site Güvenilirlik Mühendisi kimdir ne iş yapar?
Günümüzde şirketler küresel rekabette tutunabilmek, yeni gelişmeler karşısında hızlı bir refleks ile faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürebilmek için bilgi teknolojilerine büyük yatırım yapmaktadırlar. Yüksek maliyetli olan bu teknolojilerin kurulumu ve uygulanması hızlı bir şekilde gerçekleştiği gibi aynı zamanda güvenlik temelinde de yürütülmelidir. Site Güvenilirlik Mühendisleri, kısaca geliştirme (Development) ve operasyonlar (Operations) arasında bir görev yaparlar. Yani site güvenilirlik mühendisi, ek operasyon deneyimine sahip bir yazılım geliştiricisi olarak tanımlanabilir. Site Güvenilirlik Mühendisleri bir sistemin güvenilirliğini artırmaya yardımcı olurken aynı zamanda süreç içerisinde sistemi iyileştirmektedir.
Site Güvenilirlik Mühendisi ile DevOps Mühendisi farklı meslekler mi?
Bu noktada SRE ile DevOps’un benzer pozisyonlar olduğunu belirtmekte fayda var. DevOps Mühendisi, bir uygulamanın geliştirildiği alan ile uygulamanın hayata geçirildiği alan arasındaki süreçlerin birleştirilmesi ve otomasyonunu yürüten kişi olarak tanımlanır. Her iki görev de yazılım geliştirme ve yazılım operasyonları arasındaki boşluğu kapatmaya hizmet eder. Ancak DevOps Mühendisleri, geliştirme hattı sorunlarını çözen operasyon odaklı mühendislerdir, Site Güvenilirlik Mühendisleri ise operasyonel ve güvenilirlik sorunlarını çözen geliştirme odaklı mühendislerdir.
Site Güvenilirlik Mühendisi Olmak için ne yapmalıyım?
Bir Site Güvenilirlik Mühendisi olmak için, bilgisayar bilimi, bilgi teknolojileri vb. alanlardan mezun olmak avantaj olmakla birlikte, başka bölüm mezunu olarak da bu alanda kariyer yapabilirsiniz. DevOps konusunda daha önceden bilgi sahibi olmak avantajdır ama zorunlu değildir. Güvenilirlik Mühendisi alanında eğitim veren bir kursa katılarak bu alanda kariyerinize başlayabilirsiniz. Hem yazılım geliştirmeyi hem de sistem yönetimini seviyorsanız, site güvenilirlik mühendisliği iyi bir seçimdir.
Site Güvenilirlik Mühendisi kod yazar mı?
Kısaca cevap vermek gerekirse evet yazarsınız ama kod yazma işinizin esası değil bir parçasıdır.
Site Güvenilirlik Mühendisi Kursunda hangi konular öğretiliyor?
Bir Site Güvenilirlik Mühendisliği kursunda öncelikle SRE ortaya çıkışı, temelleri, DevOps ve SRE arasındaki ilişki konularını öğrenirsiniz. Ayrıca SRE araçları, otomasyon teknikleri ve güvenliğin önemi gibi konular işlenmektedir.
Site Güvenilirlik Mühendisi iş bulma imkanları nelerdir?
Yeni bir meslek olarak Site Güvenilirlik Mühendisliği büyüyen ve talep gören bir alandır, ayrıca sektörde yeterli sayıda tecrübeli ve yetenekli site güvenilirlik mühendisi yoktur.
Site Güvenilirlik Mühendisi alanında İngilizce şart mı?
Bilgi teknolojilerinin her alanında olduğu gibi Cloud alanında da İngilizce bilgisi kariyer yolunda sizi bir adım öne geçirecektir. İyi bir İngilizce sayesinde, Türkiye’de iş bulmanız kolaylaşacağı gibi, online/home office olarak yurtdışında da iş arayabilirsinız. Aynı zamanda bu alanda internette İngilizce dilinde ücretli ve/veya ücretsiz çok sayıda online eğitime ulaşabilirsiniz.